GUJARAT Top 50 GK Questions Answers In English

GUJARAT Top 50 GK Questions Answers In English

GUJARAT Top 50 GK Questions Answers In English | GUJARAT GK Questions Answers In English | GUJARAT Top  GK Questions Answers In English | GUJARAT Top Answers In English |GUJARAT Top 50 GK In English | GUJARAT Top 50 GK Questions Answers |GUJARA Top 50 GK Questions Answers In English | GUJARAT Top 50 GK Que Answers In English |GUJARAT Top 50 GK Questions Ans In English |

Gujarat is the 5th largest state of India by area and 9th by population. Ahmedabad is the largest city of the state. We have prepared a set of  gk questions and answers on Gujarat that will help you to prepare for various competitive examinations. The article covers various topics under our Gujarat GK questions and answers .

GUJARAT Top 50 GK Questions Answers In English

tific name of Gujarat state animal?

Answer:  Panthera Leo Persica.

No.- 2.  Which is the largest district of Gujarat state?

Answer:  Kutch.

No.- 3.   “Sardar Vallabhbhai Patel” International Airport is Located in which State of India?

Answer:  Gujarat.

No.- 4.  What is the full form of “AMUL”?

Answer:  “Anand Milk Union Limited”.

No.- 5.  Which state is in the south of Gujarat?

Answer:  Maharashtra.

No.- 6.  Current Prime Minister of India ‘Shri Narendra Modi’ first time became the Chief Minister of Gujarat State on which date?

Answer:  22 December 2002.

No.- 7.   How many Number of Assembly seats are there in Gujarat?

Answer:  182.

No.- 8.  Who was Gujarat’s first sultan?

Answer:  Ahmed Shah.

No.- 9.   ‘Gola Dhoro’ located at the Gulf of Kutch is an archaeological site belonging which Civilization?

Answer: Indus Valley Civilization.

No.- 10.  “Run of Kutch” is located in which state of India?

Answer:  Gujarat.

No.- 11.   The ancient history of Gujarat is related to?

Answer:  Commercial Activities.

GUJARAT Top 50 GK Questions Answers

No.- 12.   What was the first capital of Gujarat?

Answer:  Ahmedabad.

No.- 13.  When the capital of Gujarat was moved to “Gandhinagar”?

Answer:  1970.

No.- 14.   In 2001(Gujarat Earthquake) which district was effected?

Answer:  Kutch.

No.- 15.  When the “Godhra Kand” happened in Gujarat?

Answer:  2002.

No.- 16.  Name the tallest tower in Gujarat?

Answer:  GIFT one (122 metres, “400 ft”).

No.- 17.  Which industry is famous in Surat city?

Answer:  Textile.

No.- 18.   When the “Gir Forest National Park” and “Wildlife Sanctuary of Gujarat” was established?

Answer:  1965.

No.- 19.   Which city is also known as the “Diamond city of India”?

Answer:  Surat.

No.- 20.  Who has built the “Sun Temple of Modhera”?

Answer:  Bhimdev 1st.

No.- 21.  “Indus Valley Civilization” is related to which State of India?

Answer:  Gujarat.

GUJARAT Top 50 GK Questions 

No.- 22.   “Dholavira” is located in which state of India?

Answer:  Gujarat.

No.- 23.  Where the first Port of India was established?

Answer:  Lothal.

No.- 24.  ‘Mehdi Nawaz Jung’ served as Governor of Gujarat from which duration?

Answer:  1960-1965.

No.- 25.  What is the official language of Gujarat State?

Answer:  Gujarati.

No.- 26.  When Vallabhbhai Patel (Iron Man) was born in Gujarat?

Answer:  31st-October-1875.

No.- 27.  How many national parks are there in Gujarat?

Answer:  4 (Vansda National Park, Blackbuck National Park, Velavadar and NararaMarine National Park, Gulf of Kutchh, Jamnagar) .

No.- 28.  What is the total area of the Gujarat state?

Answer:  196,024 km2.

No.- 29.  ) Laxmi Vilas Palace in Vadodara was built by Maharaja Sayajirao Gaekwad III in which year?

Answer:  1890.

No.- 30.  What is the name of Gujarat’s State Animal?

Answer:  Asiatic lion.

GUJARAT Top 50 GK 

No.- 31.   Which sea is to the west of Gujarat?

Answer:  Arbian Sea.

No.- 32.  ) The “Somnath Temple” is located on the …. Coast of Gujarat, India.

Answer:  Western.

No.- 33.  Which is the longest river in Gujarat?

Answer:  Narmada.

No.- 34.  Which state has the third largest state Economy in India?

Answer:  Gujarat.

No.- 35.  When was Gujarat established?

Answer:  1st May 1960.

No.- 36.  How many districts are there in Gujarat?

Answer:  33 Districts.

No.- 37.  Who was the first Chief Minister of Gujarat from 1 May 1960 to 18 September 1963?

Answer:  Jivraj Narayan Mehta.

No.- 38.   What is the name of Gujarat’s State bird?

Answer:  Greater Flamingo.

No.- 39.  What is the name of Gujarat’s State tree?

Answer:  Mango.

No.- 40.  What is the name of Gujarat’s State Flower?

Answer:  Marigold.

GUJARAT  GK Questions Answers In English

No.- 41.  Which state has the largest coastline in India?

Answer:  Gujarat (1600 Km) .

No.- 42.  Who was the First Female chief minister of Gujarat?

Answer:  Anandiben Patel.

No.- 43.  Which is the sixth largest state in India?

Answer:  Gujarat.

No.- 44.  What is the length of coastline in Gujarat?

Answer:  1,600 Km.

No.- 45.  The “Sardar Sarovar Project” is built on which river?

Answer:  Narmada.

No.- 46.   Somnath temple was reconstructed in the Chaulukya style in which year?

Answer:  May 1951.

No.- 47.  “Rann of Kutch” is Located in?

Answer:  Thar Desert.

No.- 48.   Which Language is known as “Indo-Aryan” Language?

Answer:  Gujarati.

No.- 49.   What is the name of first Gujarati film?

Answer:  “Narsinh Mehta”.

No.- 50.  Who is the longest serving Chief minister of Gujarat?

Answer:  Narendra Modi.

Scroll to Top