General Knowledge question and Answers of Madhya Pradesh

General Knowledge question and Answers of Madhya Pradesh

General Knowledge question and Answers of Madhya Pradesh | General Knowledge Answers of Madhya Pradesh | General Knowledge question and Answers of M. P. | General Knowledge of Madhya Pradesh | General  question and Answers of Madhya Pradesh | General Knowledge question and Answers |

GK Quiz on Madhya Pradesh is one of the major topics in all state level competitive exams under General Knowledge. Even Central Government Exams like UPSC, IBPS, SSC, Railways and Postal Exams focus more on Individual States. Attend our GK Quiz on Madhya Pradesh and don’t forget to share your marks.

General Knowledge question and Answers of Madhya Pradesh

No.-  1.  Which river of Madhya Pradesh is considered as the least polluted river of India?

Answer: Chambal.

No.-  2. “Bina Oil Refinery” is located in which district of Madhya Pradesh?

Answer: Sagar.

No.-  3.  What is the ‘State Language’ of Madhya Pradesh?

Answer: Hindi.

No.-  4.  How many District are there in Madhya Pradesh?

Answer: 52.

No.-  5.  What is the Total area of Madhya Pradesh?

Answer: 3,08,252 Square Km.

No.-  6.  What is the capital of Madhya Pradesh?

Answer: Bhopal.

No.-  7.   What is the name of largest city in Madhya Pradesh?

Answer: Indor.

No.-  8.  What is the name of State Animal in “Madhya Pradesh”?

Answer: Barasingha.

No.-  9.  What is the State Tree of Madhya Pradesh?

Answer: Banyan.

No.-  10.  What is the State Flower of Madhya Pradesh?

Answer: White lily.

No.-  11.  Which City is called “Education hub” in Madhya Pradesh?

Answer: Indor.

General Knowledge question and Answers 

No.-  12.  “Dhuandhar Falls” is located in witch city?

Answer: Jabalpur.

No.-  13.  Which place in Madhya Pradesh is known for “Festival of Dances”?

Answer: Khajuraho.

No.-  14.  “Phadake Studio” is situated in which district of Madhya Pradesh?

Answer: Dhar.

No.-  15.  Which state is the second largest state by area in India?

Answer: Madhya Pradesh.

No.-  16.  Which State is bordered by “Northeast” side of Madhya Pradesh?

Answer: Uttar Pradesh.

No.-  17.  What is the State Bird of Madhya Pradesh?

Answer: Dhudraj.

No.-  18.  What is the State Fruit of Madhya Pradesh?

Answer: Mango.

No.-  19.  When “Chhattisgarh” was separated from Madhya Pradesh and became a new State in India?

Answer: 1st-Nov-2000.

No.-  20.  Which place of Madhya Pradesh is known to be capital city of famous King “Kartavirya Arjuna”?

Answer: Maheshwar.

No.-  21.  “Dhrupad Kendra” is located at which place in Madhya Pradesh?

Answer: Bhopal.

General Knowledge of Madhya Pradesh

No.-  22.  Who was the first speaker of Madhya Pradesh Legislative Assembly (Vidhan Sabha)?

Answer: Pt. Kunji Lal Dubey.

No.-  23.  High Court of Madhya Pradesh is located in which city?

Answer: Jabalpur.

No.-  23.  Which city is known for the ‘Dhuandhar Falls’ and the white Marble Rocks in Madhya Pradesh?

Answer: Jabalpur.

No.-  24.  When was ‘Madhya Pradesh’ state established?

Answer: 1st-Nov-1956.

No.-  25.  Which District is called energy capital of Madhya Pradesh?

Answer: Singrauli.

No.-  26.  Who made the Gwalior fort?

Answer: Suraj Sain.

No.-  27.  ‘Hinglajgarh Fort’ is situated in which district of Madhya Pradesh?

Answer: Mandsaur.

No.-  28.  ‘Rameshwar Thakur’ was the governor of Madhya Pradesh in which duration?

Answer: From 2009 to 2011.

No.-  29.  How many Legislative seats are there in Madhya Pradesh?

Answer: 230 (+1 Anglo Indian).

No.-  30.  “Kumar Gandharva Samaroh” is organized at which place of Madhya Pradesh?

Answer: Dewas.

General Answers of Madhya Pradesh

No.-  31.  Which is the smallest Wildlife Sanctuary of Madhya Pradesh?

Answer: Ralamandal Wildlife Sanctuary.

No.-  32.  Who Established Gwalior Fort?

Answer: Suraj Sen.

No.-  33.  What is the length of “Narmada River”?

Answer: 1077 km.

No.-  34.  How many stations of “All India Radio(AIR)” are present in Madhya Pradesh?

Answer: Five.

No.-  35.  How many central Universities are present in Madhya Pradesh?

Answer: Two(Dr. Hari Singh Gour University in Sagar district (1946) and Indira Gandhi National Tribal University).

No.-  36.  “Alha Folk Song” is sung in which region of Madhya Pradesh?

Answer: Bundelkhand.

No.-  37.  How many “Lok Sabha” seats are there in Madhya Pradesh?

Answer: 29.

No.-  38.  Who is the Current Chief Minister (17th) of Madhya Pradesh?

Answer: Shivraj Singh Chouhan (Since March-2020).

No.-  39.  “Keoti Waterfall” is situated on which River?

Answer: Mahana River.

No.-  40.  “Gujri Mahal Museum” was built by which king?

Answer: Raja Man Singh Tomar.

General Knowledge question and Answers  Madhya Pradesh

No.-  41.  “Sahastradhara Fall” is situated on which River?

Answer: Narmada.

No.-  42.  When Madhya Pradesh won the “National Tourism Award”?

Answer: 2010-11.

No.-  43.  Which state has the largest resources of “Diamond” and “Copper” in India?

Answer: Madhya Pradesh.

No.-  44.  How many cricket stadium are there in Madhya Pradesh?

Answer: Three (Nehru Stadium, Holkar Cricket Stadium, Roop Singh Stadium).

No.-  45.  Which is the first “Hydro-power Projects” to come under operation from MP Government?

Answer: Gadhi sagar.

No.-  46.  “Sabalgarh” fort is situated in which district of Madhya Pradesh?

Answer: Morena.

No.-  47.  Which district of Madhya Pradesh is called “Land of White Tigers”?

Answer: Rewa.

No.-  48.  “Tansen Sangeet Samaroh” is organized at which place of Madhya Pradesh?

Answer: Gwalior.

No.-  49.  Which is the longest State Highway of Madhya Pradesh?

Answer: SH-19 (743 km).

No.-  50.  ‘Mera Madhya Pradesh’ is the state song of Madhya Pradesh. It was written by whom?

Answer: Mahesh Shrivastava.

Scroll to Top